· 

Parosphromenus linkei

Deze vis komt voor in “de kreken van Pudkuali”, 2 kilometer noordelijk van Sukamara en Tarantang op Kalimantan Tengah (Borneo, Indonesie), en is een typische bewoner van veenachtig moeras, gecombineerd met zwartwater stromen. De oevers bestaan uit vele takken en wortels die maar weinig licht doorlaten in het water. Het water is donker gekleurd t.g.v. de humuszuren en andere stoffen die vrijkomen uit de verterende organische materialen, zoals de bladeren op de bodem. Het water kan dan wel een waarde van pH 3 tot 4 halen ! Helaas komt deze vis ook voor in irrigatie- en afvoerkanalen, waardoor deze vis een bedreigde soort is geworden.

 

In het aquarium

Deze vis is niet geschikt voor het gezelschapsaquarium. Zij kunnen wel samen worden gehouden met rustige karperzalmpjes. Parosphromenus kan in kleine groepen, maar liever als paartje worden gehouden.  
Volwassen mannetjes worden wat groter dan de vrouwtjes en ontwikkelen grotere vinnen. Beide sexen zijn in staat snel van kleur te veranderen, afhankelijk van hun humeur en bij agressie kleuren ze fel.
Richt het aquarium rijkelijk in met planten. Gebruik daarbij wortelhout en takken om een oeversituatie met veel schuilplaatsen na te bootsen. Bladeren op de bodem zullen worden afgebroken, waaruit humuszuren en tannine ontstaan. Zorg voor gedimd licht door drijfplanten, bijvoorbeeld eikenbladvaren, te gebruiken. In dit gedimd licht groeien Javavaren en diverse cryptosoorten het beste. De filtering dient niet te hard te stromen. Ververs wekelijks 5-10% water, pas op voor onregelmatig verversingen.
Alle Parosphromenussoorten vereisen zuur water en een zeer lage waterhardheid. Het gebruik van osmosewater wordt dan ook sterk aanbevolen. De vissen zijn zeer gevoelig voor schommelingen in de waterconditie. Hou de temperatuur op 22-28 °C, de zuurgraad op pH 4-6.5 en de hardheid op GH 4-8 DH.

 

Voedsel

Deze soort is hoofdzakelijk een kleine jager die zich voedt met kleine gewervelden, zoals artemia, daphnia, muggenlarven, wormpjes, enz. Diepvriesvoedsel wordt soms gegeten, maar zijn niet voedzaam genoeg.

 

Bronnen en foto’s:

 

www.seriouslyfish.com