· 

Trichopsis schalleri

Trichopsis schalleri LADIGES, 1962

Deze vis is bekend in de lager gelegen Mekong, in het gebied van Laos, Thailand, Cambodia en Vietnam, en verder nog in kleinere stroompjes van de Chao Phraya in centraal Thailand. Naast de kleinere stroompjes vinden we deze vis ook in moerassig gebied, velden die regelmatig overstromen, en zelfs sloten naast wegen. Deze vis heeft dus duidelijk een voorkeur voor langzaam stromend tot stilstaand water.

Beschrijving

Deze vreedzame vis, die 40-50 mm lang kan worden, kan zowel in paren of groepen worden gehouden. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en bezitten verlengde vinstralen bij de buik, op de rug, bij de anaalvin en de zwemvinnen. Bij een sterke achterbelichting kunnen we bij vrouwtjes duidelijk de eierstokken en de zwemblaas herkennen.

 

In het aquarium

Deze soort voelt zich het best in een dicht beplant aquarium met veel drijfplanten. Als vaste beplanting zijn cryptocorines een goede keus. Met het gebruik van wortelhout kan men een oeveraquarium inrichten. Daarbij kun je planten gebruiken als Microsorum of Taxiphyllum. Voeg daarbij nog wat bladeren op de bodem en je hebt ook meteen een prima voedingsbodem voor de micro-organismen. De bladeren zelf geven tannine af wat weer gunstig is voor de watersamenstelling. Een snelle waterstroming moet worden voorkomen. Met een luchtstroomfilter kan al voldoende waterbeweging worden gemaakt. Laat in de lichtkap voldoende ruimte voor lucht over, vanwege het feit dat deze soort onder de labyrinthvissen vallen en regelmatig atmosferische lucht happen. Deze lucht mag ook niet te laag van temperatuur zijn, dus een goed afgesloten kap is een vereiste. Daarnaast is deze vis een flinke springer !
Hou het water op de volgende condities : Temperatuur 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, carbonaathardheid 2 – 10 dH.
Vissen in het aquarium nemen genoegen met diverse gedroogd voedsel, maar vragen wel afwisseling met diepvriesvoer of levend voer, als Dahpnia, Artemia en rode muggelarven.

 

 

Bron: www.seriouslyfish.com