· 

Nannostomus marginatus

Nannostomus marginatus komt oorspronkelijk voor in de zwartwaterriviertjes van het Guyana-gebied, ofwel Frans Guyana, Suriname en Brazilië. Daarnaast vinden we deze vis ook nog in het lagere bassin van de Amazone in de landen Peru en Colombia. Meer specifiek vinden we deze vis in de Guyaanse rivieren Rupununi, Takutu, Essequibo en Demarara, de Surinaamse rivieren Corantijn en Nickerie, de Colombiaanse rivieren Inirida en Caqueta, de Peruaanse rivieren Ucayali, Javari, Ampiyacu en Putumayo, en de rivieren Japura, Negro, Branco en Trombetas in Brazilië. Mogelijk is deze vis ook nog te vinden in de Orinoco in Venezuela, maar dit vraagt nog verder onderzoek. De riviertjes waarin deze vis voorkomt zijn voornamelijk kleine, smalle stroompjes (2-5 meter breed en ongeveer 2 meter diep) vooral in de omgeving van dichte begroeiing en wortelhout aan de oevers. Het water van deze riviertjes bestaat uit vrijwel stilstaand water met een zeer lage hardheid, lage geleidbaarheid (18-38 µSiemens) en een zuurgraad van 5.5-6. De gemiddelde temperatuur ligt op 25°C.  De medebewoners in deze riviertjes zijn o.a. N. trifasciatus, Axelrodia stigmatias, Hemigrammus analis, H. ocellifer, Moenkhausia comma, M. sanctafilomenae, Carnegiella strigata, Corydoras semiaquilis, Farlowella amazona, Apistogramma bitaeniata.

Beschrijving
Deze vis bereikt een lengte van 20-25mm. Er bestaat een aantal kleine verschillen in kleurpatroon, afhankelijk van waar de populatie komt. De Peruaanse variant bijvoorbeeld heeft gele pigmentvlekken op het lichaam en vinnen, de variant uit Guyana en Suriname heeft een korte rode streep net boven de centrale donkere streep op het lichaam. De Rio Negro variant heeft deze rode streep ook, maar deze loopt verder door over het lichaam, terwijl bij de Colombiaanse variant de rode streep onder de dorsale vin in twee splitst.

 

Verzorging in het aquarium
Bij voorkeur dient deze vis in een zwaar beplant aquarium te worden gehouden, het liefst met een donkere bodem. Op deze manier komt het natuurlijk gedrag van de vis het meest tot uiting. Drijfplanten en wortelhout zijn een mooie aanvulling. Het drijfhout fungeert als verblijfplaats van micro organismes, die op hun beurt een bron van voedsel zijn. Het drijfhout geeft tevens nuttige stoffen als tannine aan het water af. Gebruik een rustig filter, zodat er niet teveel stroming ontstaat, bijvoorbeeld een lucht-aangedreven sponsfilter. In verband met de gevoeligheid in watersamenstelling plaatst je deze vissen het best in een aquarium wat al een tijdje stabiel is. Voor de watercondities houd je het best de volgende waarden aan : temperatuur 22-28
° C, pH tussen 5-7 en een hardheid van 1-10 DH. De vis is eigenlijk een kleine roofvis die zich voedt met kleine ongewervelden en verschillende soorten plankton. In het aquarium accepteert ze gedroogd als wel levend voedsel van geschikte afmeting, zoals Artemia nauplien, Cyclops en diverse wormpjes. Deze vreedzame vis wordt het best gehouden met soortgenoten van gelijke grootte, vreedzame karperzalmen en kleinere meervallen. Omdat ze zich in de middelste waterlaag ophoudt, is ze ook goed te combineren met Apistogramma-soorten en andere dwergcichliden. Vanwege het scholengedrag houd je deze vis met minimaal 12 stuks, maar liever zo veel mogelijk.

 

Bron en foto’s:

www.seriouslyfish.com