· 

Mikrogeophagus altispinosus

 

Voorkomen in het biotoop

Deze fraaie cichlide komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Río Mamoré en de delta van de Río Guaporé in het gebied San Joaquin, Bolivia.

 

Beschrijving

Deze vis, die ongeveer 8 cm groot wordt, is minder kleurrijk dan de M. ramirezi, maar toch fraai versierd met een goudkleurige buik en blauwe, iriscerend lichaam met rode schitteringen op de vinnen. Op de onderkaak zien we een donkere band naar het oog, en een donkere vlek midden op het lichaam.

Wat betreft de naamgeving heeft deze vis de geschiedenis dat hij oorspronkelijk Crenicara altispinosa werd genoemd, later werd dit Papillochromis altispinosis en als laatste Mikrogeophagus altispinosus. Het genus Mikrogeophagus wordt apart benoemd om een onderscheid te maken met het genus Apistogramma.


Verzorging in het aquarium

De watersamenstelling hoeft niet ingewikkeld te zijn om deze vis te houden. Ze is redelijk flexibel voor wat betreft hardheid (5-8 GH) en zuurgraad (6-7.5 pH). De temperatuur hoeft niet heel warm te zijn, ca. 26 graden C. Normale waarden zijn goed voor deze vis, anders dan zijn gevoelige neef de Mikrogeophagus ramirezi. Zij verlangt echter wel helder en schoon water, dus een goede filterwerking en regelmatige waterwisseling.

De inrichting dient beplanting, drijfhout en genoeg schuilplaatsen te hebben. De medebewoners moeten rustig van karakter zijn en niet te verwarren met voedsel (bv. geen kleine garnalen). Paring en ei-afzetting vindt doorgaans plaats op een platte steen of ander substraat.

Bij het houden van een koppel is een aquarium van 80cm voldoende, maar voor het houden van een groep is een aquarium vanaf 120cm nodig.

Deze bodemzevende omnivoor eet vrijwel alle soorten voedsel, waarbij levend voedsel de voorkeur heeft.


Bronnen:

www.thfmagazine.com

www.cichlidenkwekers.nl


Foto:

www.reddit.com