· 

Corydoras rabauti

Corydoras rabauti stond vroeger bekend onder de naam Corydoras myersi. Deze vis is nauw verwant met Corydoras aneus enerzijds, waarvan hij de mooie gouden gloed betreft veel weg heeft, anderzijds met de arcuata-vorm, waarvan hij slechts verschilt door het niet geheel naar voren doorlopen van de intens zwarte band.  

 

Uiterlijk en gedrag

 

Corydoras rabauti is een levendige, wat stevige vis met een roestkleurig uiterlijk met duidelijk gekleurde vinnen en stekels. Hij heeft een brede, donkere lijn aan de bovenkant van het lichaam. De vis wordt ongeveer 5 cm groot. Deze cory is in tegenstelling tot andere soorten overdag actief. Deze cory is een vreedzame scholenvis en hoed houdbaar met kleinere vissen en garnalen

 


Biotoop              

 

Deze vis komt voor in Peru en Brazilië in de rivieren Amazone (bovenloop), de Rio Solimoes en de Rio Negro.

 


Verzorging en voedsel

 

Soms jagen ze op kleinere garnalen. Daarom is het beter om de garnalen niet te klein te kiezen als we ze samen willen houden. Deze cory is een klassieke bodem scharrelaar en vind daar dan ook het meeste voedsel. De bodem moet dan ook bestaan uit fijn zand, omdat te grof materiaal de baarddraden zal beschadigen. Wat het voedsel betreft is het niet kieskeurig en eet zowel droogvoer als vriesvoer. Ook aan de watersamenstelling stellen ze geen hoge eisen, zolang het maar een standaard en regelmatige verzorging krijgt. Ze zijn wel gevoelig voor onregelmatige verzorging.

 



Bronnen:
Elseviers aquariumvissen encyclopedie – deel 1,  J.J. Hoedeman

 

 

Internet:
www.fishbase.se
www.planetcatfish.com