· 

Xiphophorus helleri

Xiphophorus helleri

 


Het natuurlijk milieu is zeer uitgestrekt: Centraal Amerika en specifieker de landen  Mexico, Belize, Honduras en Guatemala Naargelang de ondersoort is het vindgebied te vinden tussen de 12e en 26e noordelijke breedtegraad. De biotoop bestaat uit bergstroompjes, maar ook trage drassige riviertjes en brede lagunes.
Omstreeks 1910 bereikten de eerste blanke zwaarddragers (Xiphophorus helleri) via Duitsland de Nederlandse aquaria. Vooral door de sierlijke vorm van het mannetje en de aantrekkelijke kleuren had men veel waardering voor deze vissen. In november 1979 werden in de Rio Playa Vicente voor het eerst exemplaren van een rode en gevlekte populatie van Xiphophorus helleri gevangen en een paar dagen later gebeurde hetzelfde in de Rio Atoyac, Veracruz, Mexico.

 

Omschrijving
Beide geslachten van deze zeer fraaie zwaarddrager worden 8 – 14 cm groot. De lengte van het gele zwaard van het mannetje kan 5 – 7 cm bedragen. Het zwaard heeft een zwarte rand. Alle dieren zijn met uitzondering van een lichtgrijs gedeelte onder de bruine lengteband tussen kieuwen en buikvinnen geheel geel gekleurd. Bij oudere dieren - ze kunnen 3-4 jaar oud worden - kan ook dit lichtgrijze gedeelte nog wel geel worden. De lengteband is bij sommige exemplaren wijnrood. Een vrouwtje krijgt elke 4 - 5 weken 20 – 40 jongen.

 

In het aquarium
In het aquarium heeft hij stromend zuurstofrijk water nodig (gebruik daarvoor een circulatiepomp) met een minimale temperatuur van 25 tot 27°C, enkele graden hoger zou nog beter zijn maar dan is het wel moeilijk om voldoende zuurstof in het water te krijgen en te houden. De grootte van het aquarium moet wel aangepast zijn aan de maat van de vissen. Een dicht plantenbestand wordt op hoge prijs gesteld. Bovendien is een dichte beplanting belangrijk omdat onder de mannetjes nogal eens verbitterde gevechten voorkomen.
De Xiphophorus helleri heeft gevarieerd levend voedsel nodig. Zonder dit is hij moeilijk in leven te houden. Indien geen levend voedsel voorhanden is dan kan gebruik gemaakt worden van diepgevroren voedsel, mits dit dan wel van dierlijke afkomst is.

 

Bronnen en foto:

Aquariumwereld, maart 2008, Luc Coppens
Het Aquarium, april 1967, J. de Kraay
Het Aquarium, september 1983, L. Wischnath
Het Aquarium, november 1995, L. Wischnath
www.aqualog.de