· 

Baryancistrus xanthellus

Baryancistrus xanthellus of wel L018

 

Natuurlijke biotoop

 

Deze harnasmeerval is afkomstig uit de Rio Xingu, zijrivier van de Amazone in Brazilië. Deze vis wordt in de handel  de Gold Nugget Pleco “Medium Spot”.

 

Omschrijving
Deze vissen behoren tot de orde van Siluriformes, en daarbinnen tot de familie Loricariidae (de harnasmeervallen) en zijn ondergebracht in de Ancistrinae. Baryancistrus vind je daar met een 33-tal andere genera waaronder Ancistrus, Hypancistrus, Panaque en Peckoltia.
Deze vis wordt ongeveer 18 cm groot, dus niet geschikt voor een gezelschapsaquarium. Deze vis verlangt een speciaalaquarium met een lengte van minimaal 150 cm. De grondkleur is zwart met kleine goudgele vlekken op het hele lijf en de vinnen en met een goudgeel afgezoomde rug-en staartvin.

 

In het aquarium
Het zijn nogal lichtschuwe vissen die ’s avonds, bij het doven van het aquariumlicht, actief worden. Als het aquarium is ingericht met voldoende beschaduwde plekken, liefst met kienhout en drijfplanten, maakt dat je ze ook overdag geregeld te zien krijgt.
Zorg voor een fijne zandbodem. Planten kun je plaatsen, maar hoeven in een speciaalaquarium zeker niet voor deze vissen. Gebruik dan stevige planten , met stevige bladeren waarvan je de wortels afschermt met wat grotere keien, zodat ze niet snel worden losgewoeld. Dit soort vissen houdt ook van stroming in het aquarium, wat je kan verkrijgen met een extra stromingspompje.
Als je meerdere dieren van dit soort wilt houden, zorg dan voor voldoende schuilplekken. Ze kunnen nog weleens agressief zijn tegenover hun soortgenoten. Het woelen veroorzaakt nogal wat vervuiling, dus een degelijk filter, liefst met een overcapaciteit is daardoor zeker een noodzaak.
Deze vissen zijn omnivoor, dat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel verlangen. Ze eten vrijwel alles wat wordt aangeboden, al zijn ze voortdurend bezig met algen van het kienhout te schrapen.
Aan de watersamenstelling stelt deze soort niet veel eisen. De watertemperatuur mag tussen 23 en 27° C zijn bij een gemiddelde hardheid (5-8) en een waterverversing van ongeveer een kwart om de 14 dagen. De zuurgraad mag liggen tussen 5.5 en 7.5

 

Bronnen: Aquariumwereld, januari 2008, door Walter van der Jeught

 


Internet: www.cichlidenkwekers.nl