· 

Trigonostigma heteromorpha

Trigonostigma heteromorpha (DUNCKER, 1904)

 

Voor het eerst geimporteerd in 1906, werd de kegelvlekbarbeel omschreven als Rasbora heteromorpha. Omdat er meerdere vormen van bestaan werd zij in 1999 geplaatst in het nieuwe geslacht Trigonostigma samen met T. espei, T. hengeli en T. somphongsi. Deze soorten worden in de hobby ook vaak kegelvlekbarbeel genoemd.

 

Soortbeschrijving

 

De hoofdkleur van deze visjes in zilvergrauw tot lichtbruin. Bij een goede verzorging en omgeving zal men een prachtige karmijnrode tot violette glans op het lichaam zien. De rug is iets donkerder met een donkergroene ondergrond.  De mannetjes zijn wat slanker gebouwd en de zwarte vlek is groter dan de vlek bij de vrouwtjes. De koperachtige achtergrond en donkere driehoekige vlek  maakt deze vis gemakkelijk herkenbaar, De naam van dit genus komt uit het Griekse woord voor driehoek. De soort verschilt vooral in vorm en grootte van de driehoek. Omdat deze vissen nog vaak bij elkaar wordt gehouden vrezen sommigen dat deze soort hybriden in de handel kan voortbrengen.

 

Verspreiding en leefgebied
Deze scholenvis komt men tegen in Thailand, Maleisie, Singapore en Oost Sumatra en bereikt een lengte van ongeveer 5 cm. Zij leven in overstroomde gedeelten en beken van het laagland in vrij zacht en zuur water. De niet te snel stromende bosbeekjes en de wateren van donkere, schaduwrijke landschappen vormen één van de domeinen van deze kegelvlekbarbelen. Op sommige plaatsen is de bodem van de beekjes bedekt met een laag humus. De diepte van deze stroompjes is vaak niet meer dan 30-60 cm. In deze stroompjes vindt men diverse soorten cryptocorynen,  zoals C. ciliata, C. griffithii, C. cordata en C. purpurea. Ook vindt men daar Blyxa en naaldgras. De diverse dieren die men daar vindt zijn o.a. de halfsnavelbekjes Dermogenys pusillus en Hemirhamphodon pogonognathus, Betta taeniata, de chololadegourami  Sphaerichtys osphromenoides en vele andere soorten barbelen. Naast het leven in de smallere stroompjes, wordt de kegelvlekbarbeel ook aangetroffen in moerassen en overstromingsgebieden, die met deze stroompjes in verbinding staan.

 

In het aquarium

 

Deze vreedzame soort is zeer geschikt voor beginners en goed toepasbaar in een gezelschapsaquarium. Zij houden zich meestal op in de middelste waterlaag. Perfect voor deze vis is een Zuidoost-Aziatische biotoop met drijfhout en veel plantensoorten. Een donkere bodemgrond en wat drijfplantjes laten de kleuren van de vissen beter tot hun recht komen. De fraaie kleuren van de vissen contrasteren mooi met het overheersende groen van de planten. Dit komt helemaal goed tot uiting wanneer de vissen in een ruime school wordt gehouden, 15 stuks of meer.

 

Deze vis is niet heel kieskeurig voor wat betreft de watersamenstelling, al voelen de vissen zich beter thuis in niet te hard en licht zuur water. Filteren over turf of een dergelijk materiaal is wenselijk. De kegelvlekbarbeel  zal andere vissen in het aquarium niet lastig vallen. Ondanks zijn kleine afmetingen is het een actieve vis die een groot aquarium zal prefereren met genoeg ruimte om te kunnen zwemmen. Levend voedsel worden graag gegeten, maar eigenlijk eet deze vis zowat elk soort voedsel.

 

Literatuur :

 

Tropische Aquariumvissen Encyclopedie, Esther Verhoef-Verhallen, 1997
Het Aquarium, 24e jaargang, 1953, P. Duyff

 

Internet :

 

www.thfmagazine.com