· 

Betta splendens

Reeds in 1874 hield de Franse sierviskweker Pierre Carbonnier zich met de kweek van deze vissen bezig. Van deze vis worden in de vrije natuur vele variëteiten aangetroffen.  Betta splendens komt van oorsprong uit Zuidoost Azië, met name uit de landen Maleisië, Singapore, Thailand, Vietnam. Deze vis komt voor in stilstaande en langzaam stromende wateren, die meestal dichtbegroeid zijn.

 

Beschrijving
Het lichaam is langgerekt en zijdelings een beetje samengedrukt. De lengte is ongeveer 6 cm. De bek is een beetje spitsvormig met een grote opwaarts gerichte mondopening. De rugvin is ver naar achter geplaatst, waarvan de basis vrij kort is. De staartvin is tamelijk groot en afgerond. De aarsvin is groot en toegespitst en strekt zich uit van net voor de staartwortel tot vlak achter de borstvinnen. De buikvinnen zijn keelstandig en lang uitgegroeid. De borstvinnen zijn normaal ontwikkeld en afgerond. De grondkleur is donker roodbruin met een blauwgroene weerschijn met groene, metallic vlekken en puntjes. De vrouwtjes zijn minder opvallend dan de mannetjes; de vinnen zijn dan kleiner en de kleuren zijn minder fel. In 1926 kwamen de eerste sluier-varianten, in allerlei kleuren,  naar Europa.


 

Verzorging en huisvesting
Deze vissen zijn niet veeleisend wat betreft hun huisvesting. Elke afmeting is in principe goed. Bij kleinere bakken tot 20 liter kunnen we deze vissen het beste als paartje, of een mannetje alleen,  houden. Bij grote aquaria is het mogelijk een enkel mannetje met meerdere vrouwtjes te houden. Meerdere mannetjes bij elkaar zullen elkaar venijnig en bloederig aanvallen.

We kunnen hun schoonheid echter goed zien in een wat ruimer aquarium. Belangrijk is de temperatuur van het water, gemiddeld houden we deze rond de 26° C. Omdat deze dieren tot de labyrinthvissen behoren zijn ze gevoelig voor schommelingen in de temperatuur tussen het water en de luchtlaag er boven. Het aquarium verlangt een lichte standplaats en een dichte beplanting aan de zijkant, maar ook voldoende drijfplanten.  Als voedsel eten ze zowel droogvoer als verschillende soorten levend- en diepvriesvoer.

Bronnen:

 

Aquariumvissen encyclopedie, J.J. Hoedeman, 1959
Handboek tropische aquariumvissen, Herbert R. Axelrod, 1976
Labyrinthvissen, Hans-Joachim Richter, 1979

 

Foto’s:

https://www.zooroyal.de
http://fishesofaustralia.net.au