· 

Beaufortia kweichowensis

Beaufortia kweichowensis is een uiterst vreedzame en bijzondere vis. Ze gaan hun eigen gang en laten soortgenoten met rust. Ondanks hun vreedzame gedrag, vormen zij in een groep kleine territoria. Ze houden zich bij voorkeur op in de onderste en middelste waterlagen. Deze vis bereikt een lengte van 65-75mm.

 

Biotoop
De type locatie van deze vis is San-ho Hsien, Kweichow in China, op een hoogte van ongeveer 200 meter in het bovenste gedeelte van het plateau, maar komt ook wijd verspreid voor in de Guangxi regio en de Guangdong provincie. Beaufortia spp. Komt hier voor in ondiepe snelle, zuurstofrijke stromen. De bodem bestaat voornamelijk uit kleine stenen, zand en gravel en onderbroken met grote keien. De bodem is bedekt met takken en bladeren, waarbij waterplanten weinig voorkomen. Beaufortia spp. Bevindt zich over het algemeen op zonnige plaatsen, daar waar de stenen en keien met algen zijn bedekt. In de vrije natuur leven deze vissen in groepen, dus bij aanschaf neemt men een aantal vanaf 6 stuks. Zo kan men het volledige gedrag van deze vissen goed ervaren. Bij aanschaf van enkele stuk zullen ze teruggetrokken leven.

 


In het aquarium
Zorg er voor dat er geen ruwe stenen of andere scherpe voorwerpen zijn, waar de vis zich aan zou kunnen bezeren. Krachtige stroming in het water wordt op prijs gesteld.  Mannetjes en vrouwtjes kunnen van elkaar worden onderscheiden door de vorm van de kop. De mannetjes zijn slanker dan de vrouwtjes. De kop van de vrouwtjes loopt geleidelijk over naar de borstvinnen, terwijl de kop van de mannetjes wat hoekiger is.

 


Temperatuur en watersamenstelling
De temperatuur moet ongeveer 23° C zijn, hoewel lagere temperaturen rond de 18° C ook goed worden verdragen. De hardheid en zuurgraad van het water zijn voor deze vissen niet zo heel belangrijk, al zou een DH van ongeveer 15° en een neutrale pH (6.5 – 8) ideaal zijn.  Het water moet wel helder en zuurstofrijk zijn.

 


Voedsel
Deze soort eet niet alleen algen, al gaat de voorkeur daar wel naar uit. Zijn er niet voldoende algen aanwezig, geef hem dan regelmatig wat voedertabletten voor bodembewoners en zo nu en dan wat groente. Daarnaast ruimt de vis ook het voedsel op dat andere aquariumbewoners niet hebben opgegeten. Levend voer wordt ook op prijs gesteld.

 

 

 

Bronnen :

 

Tropische Aquarium Vissen Encyclopedie, 1997, Esther Verhallen

 

www.seriouslyfish.com