· 

Pteragodon kauderni

Beschrijving

 

De soort Pterapogon kauderni werd voor het eerst genoemd in een publicatie van Koumans in 1933. Eerder werd zij ontdekt (1920) door de Hollandse etnoloog Dr. Walter Kaudern. De Juweel Kardinaalbaars of Pterapogon kauderni is de vaakst gekweekte zeewatersoort door aquarium houders. De Juweel Kardinaalbaars is endemisch voor de ondiepe koraalriffen die worden gevonden rond het 27-eilanden cluster van het Banggai Archipel in Indonesië. Deze kardinaalbaars blijft relatief klein en groeit uit tot een totale lengte van slechts zo’n 8-10 centimeter. Ze hebben een opvallend kleurpatroon wat bestaat uit drie zwarte balken die verticaal over hun hoofd en lichaam lopen. Ze hebben opvallende zwarte voorste randen op hun aarsvin en de tweede rugvin. Ze hebben ook een patroon van witte stippen wat zich ontwikkeld tijdens de adolescentie. Banggals hebben een maximale levensduur van zo’n 5 jaar.
Omdat het een erg attractief visje is, worden ze dan ook veel gevangen. Echter is daar nu een stop op gekomen en staan de vissen op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Dat maakt de vissen er niet minder populair op. Een geluk bij een ongeluk is, dat ze gemakkelijk zijn na te kweken.

 

In het aquarium

 

Kauderni’s zijn een uitstekende keuze voor de beginnende zeewater-aquariaan. Het is een zeer robuust en vriendelijk dier. Ze zijn reef safe en kunnen eenvoudig met de meeste andere vissen worden gehouden die doorgaans te vinden zijn in de zeewater aquaria. Deze vissen zijn wel makkelijker te houden in een groepje. Je moet er minstens zes houden als je van plan bent ze in een zeewater aquarium te gaan houden. Vermijd ook om ze samen te houden met wat agressievere soorten. Net als zoveel andere rifvissen zijn deze soort onderduikers en hebben ze tal van schuilplaatsen nodig. Ze hebben een bijzondere band met levende schuilplaatsen. Jonge vissen vertonen een voorkeur voor zee-anemonen. Volwassenen en jonge dieren geven de voorkeur aan zee-egels met lange stekels, vertakkende koralen en zeesterren.
Kauderni’s zijn nachtdieren, en ze bezitten grote ogen om in het donker hun prooi (planktondiertjes) te kunnen vinden. Ze kunnen zich echter goed aanpassen aan de betrekkelijk lichte omgeving van een aquarium. Ze zijn het meest actief in spaarzaam verlichte aquaria.

 

Verzorging en dieet

 

Kauderni’s zijn carnivoren. Ze eten in de regel alle soorten voedsel, zoals pekelkreeftjes, kreefteëieren, plankton, maar ook gemalen mossel, inktvis en kokkel. Ze wennen niet altijd aan droogvoer. Men kan deze vissen houden met ongewervelde dieren. De minimummaat van het aquarium is 90 cm, met een inhouden van 115 liter. Ideale waterwaarden zijn, pH = 8.1-8.3, temp=25-26° C, soortelijk gewicht=1.020-1.024. Een goede watercirculatie is beslist nodig, hoewel plekjes met weinig stroming op prijs worden gesteld.
Kardinaalbaarzen zijn muilbroeders. De bevruchte eieren worden veilig bewaard in de verwijde mondholte, tot de larven op het punt staan uit te komen, meestal tussen 18 en 21 dagen. De broedzorg kan opgedragen zijn aan het mannetje, het vrouwtje of aan beide, afhankelijk van de soort.

 

 

 

Bronnen:

 

Het Aquarium, maart 2014, Ab Ras
Het Tropisch Zee-Aquarium, Nick Dakin, 1996
www.aquainfo.nl
www.easyreefs.com