· 

Ammannia gracilis

Ammannia gracilis, een sierlijke schoonheid uit Afrika

 


Deze plant is afkomstig uit Gambia en dankt haar naam aan de Duitse botanist Paul Amman (1634-1691), gracilis verwijst uiteraard naar het gracieuze uitzicht van de plant. Ammania gracilis is een moerasplant met langwerpige lancetbladen van 2 à 6 cm lang en 1 à 2 cm breed die kruisgewijs op de stengel geplaatst zijn met kleine internodiën (afstand van blad tot blad op de stengel). Indien gehouden onder optimale belichting zijn de blaadjes goudgeel tot bruin gekleurd. Kortom een plant waarmee je mooie contrasten kan creëren.
Men noemt A. gracilis ook wel eens het cognacplantje, maar ten onrechte. Het echte cognacplantje kent men onder de naam A. senegalensis, waarbij de bladeren dezelfde lengte hebben maar ze zijn smaller en kleuren bij optimale belichting nog donkerder. Beide planten zijn uitmuntend geschikt voor het tropisch zoetwateraquarium.

Aquariumeisen
Onder voldoende licht zien we een kleurende weinig gevoelige stengelplant. Na het afsnijden van de groeipunt vormen zich meestal zijtakken. Deze plant is zeer geschikt als blikvanger door hem te plaatsen tussen groene contrastplanten. De nieuwe stekken moeten voor het inplanten in het aquarium eerst met een scherp mesje aangesneden worden direct onder een knoop, dit is de plaats waar de bladeren aangehecht zijn of waar vertakking optreedt. Bewortelde stekken zijn niet aan te raden want bij het in de bodem drukken worden de tere wortels altijd beschadigd. De lengte kan men variëren naar behoefte om een imposante groep te vormen. Men plaatst de stekken op ruime afstand van elkaar in een losse bodem, b.v. van ongewassen rivierzand, afgedekt met gewassen filtergrind. Toevoeging van turf en/of eventueel wat klei of leem is gewenst om sterke wortelvorming te stimuleren. De waterkwaliteit geeft voor deze planten geen problemen. De belichting moet niet te zuinig zijn. Bij zgn. koud licht (veel blauw en weinig rood) zal niet de gewenste kleur ontstaan. In dit opzicht zullen warmtint-buizen betere resultaten geven. Een temperatuur van ca. 20c is goed. Ammannia gracilis is bijzonder goed te kweken in hydrocultuur en heeft dan ook een vaste plaats in het aanbod, hoewel de planten uit hydrocultuur altijd groen zijn, kleuren de toppen in het aquarium al snel rood en deze rode kleur neemt bij doorgroei onder water bezit van de hele plant. De groei van de plant wordt evenwel bepaald door de individuele condities die per aquarium verschillen zodat individueel aangepaste vormen uit dezelfde planten kunnen ontstaan. Een  luchtige, voedzame bodem vereist vanwege de stevige beworteling.

 

Bronnen:

 

Het Aquarium, oktober 1985, Th. A. de Bresser

Het Aquarium, maart 1993, W.A. Tomey

Thieme’s aquariumplantengids, 1978, Kurt Paffrath

Internet : www.aquariana.be