· 

Bacopa caroliniana

Bacopa caroliniana

 

Biotoop
Deze plant komt van oorsprong voor in het zuiden en midden van de Verenigde Staten, voornamelijk aan de Atlantische kustgebieden. De plant wordt veelvuldig aangetroffen in ondiep water of op een moerasachtige bodem.

 

Beschrijving
Deze plant heeft als uiterlijk stevige, ronde stengels. Hierlangs staan licht- tot olijfgroene, vlezige, ovaal-ronde blaadjes van 20-30 mm lang en 10-15 mm breed, in paren tegenover elkaar. De wat stijve stengels, die ongeveer 60 cm lang kunnen worden, vertakken weinig. Bij lage waterstand en boven water  ontwikkelen zich blauwe of paarse bloemen. De plant was vroeger bekend onder de naam Bacopa amplexicaulis.

 

Biologie en verzorging
Ondanks dat deze plant geen echte aquariumplant is, vertoont deze toch een groot aanpassings-vermogen, mits we maar aan de eisen die de plant in het aquarium stelt, voldoen. Het is een overblijvende moerasplant, die in het aquarium niet veel licht verlangt. Hij blijft in dat geval lichtgroen. Bij overmatige belichting kleuren de bladnerven bruin en bealgen snel. Onder water krijgen de stengels een lichte beharing, terwijl de bovenwatervorm sterk en dicht behaard is. De temperatuur moet rond 18-22° C zijn, hoewel ook veel hogere temperaturen worden verdragen. Dit maakt de plant echter slapper en zeker niet mooier. Als de waterhardheid zacht is en niet boven de 10° dH stijgt zal B. caroliniana goed groeien en bloeien op een mengsel van zand en klei, zelf ook op zand alleen. Stekken wortelen zonder moeite. Enkele takken bij elkaar geplaatst in diep water geven het mooiste effect als waardevolle aquariumplant.  

 

 

Bronnen:

Het Aquarium 1960, Bacopa, Arend van den Nieuwenhuizen

Aquariumplanten, 1969, Prof. Dr. H.C.D. de Wit

 

Thieme’s aquariumplantengids, 1978, Kurt Paffrath

Aquariumplanten, 2011, Christel Kasselman